Markiser

En markis är ett praktiskt sätt att avskärma sig från solen med

En markis kan göra stor skillnad både stilmässigt och värmemässigt. Man kan matcha den efter färgen på huset och det svalkar inomhustemperaturen. Storleken och upphängningen går att variera efter ändamålet och när man inte behöver använda dem kan man fälla in dem i sitt skyddsfodral. Du kanske vill få in ljus i ditt hus eller lägenhet men inte vill dra ner persienner för att skymma insynen, då kan det vara praktiskt att använda markiser istället.

Skydda dig mot sommarens heta solstrålar och regniga höstdagar genom att använda rätt sorts markiser

Det finns stödben som tillval så att man kan stötta upp den på balkongräcken eller ända från marken. Man kan även komplettera med en rullgardin för att skydda mot lågt stående sol. Bredden på en markis kan variera från att täcka det lilla sovrumsfönstret till att skymma en hel ladugårdsvägg! Man kan till och med seriekoppla markiser så att flera jobbar ihop samtidigt.

Reglera markiserna med motor, sensor eller vev

Regleringen av markiserna kan justeras med en rem på insidan, en vev på utsidan eller en motor. Motorn kan även regleras automatiskt med antingen tidsintervaller, solen, vind eller regnsensor. Då slipper du missa att använda markisen vid de tillfällen då du inte känner för att gå ut i kylan eller inte är på plats. Vindvakten har en snurra som känner av hur hårt det blåser. Vid ett visst varvantal hissas markiserna upp för att skydda dem från att blåsa sönder. Solsensorn känner av när solen skiner och fäller ut markisen automatiskt för att ge skugga vid lämpligt tillfälle. Självklart kan du koppla ur den funktionen om du vill att markisen ska vara utfälld fastän solen inte skiner. Vindvakten är dock alltid inkopplad för din säkerhet.

Markiser och solfilm för både hem och företag

Inte bara privatpersoner använder markiser och solfilm. Även företag har användning för solfilm i olika utsträckning. Markiser kan exempelvis dekoreras med företagets logga på den lilla fransen för att framhäva vilken butik de tillhör. Främst restauranger använder markiser för att skärma av uteserveringen från sol, men även andra butiker brukar använda dem för att slippa få in sol genom sina skyltfönster. Duktig tryckare kan föreviga ditt företags logga direkt på solfilmen med önskat typsnitt och färg. Du kan få markisen i nästan vilken färg som helst och det finns även tyger som är vattenavstötande vilket är bra vid uteserveringar. På kontoret kan det vara irriterande att få in solljus mitt på skärmen och det är inte heller trevligt att få sin powerpointpresentation belyst av solen. Skaffa då reglerbara markiser som underlättar din vistelse på jobbet.

De tre huvudtyperna

Den första typen är terrassmarkiser som är mest lämpade för balkonger, altaner eller uteplatser mestadels på grund av dess storlek. Korg- och fallarmsmarkiser används till fönster och vilket av alternativen man väljer är mest en fråga om tycke och smak. Korgmarkiserna täcker dock bättre vilket gör att de är att föredra om man har oregelbundna fönster men de vanligaste markiserna är fallarmsmarkiserna.